Renter - skal vi ha det og nå...?

Vi har lagt bak oss en uke hvor sentralbanker i flere rike land har satt opp renten ganske betydelig.

Det er ikke den første gangen de setter opp renten i år, og det er trolig ikke den siste heller. Krigen mot inflasjonen må vinnes først.

Når rentene stiger, skal andre aktiva, alt annet like, falle i verdi.

Men når Nasdaq eksempelvis faller 5% på en uke, etter å ha falt over 25% allerede hittil i år, så kan det hende man snart finner et nivå hvor markedet er modent for en rekyl.


Fra Kina snakkes det om flere mulige tiltak fra Kinesiske mynigheter for å bedre den svake eiendomssektoren i landet. Når Kinas BNP utgjør rundt 16% av verdens BNP, så betyr disse tingene noe også for oss andre.


Vi ser at verdiselskaper fortsetter å gjøre det bedre enn såkalte vekstselskaper i dagens «risk-av klima». Såkalte kvalitetsselskaper (sterk balanse og god kontantstrøm) kan enklere komme seg gjennom tider med høyere inflasjon og renter.

Blant disse finner vi ofte såkalte utbytteselskaper, som generelt har gjort det bedre enn det brede markedet. Samtidig så blir såkalt «tech» mer og mer interessant jo mer det faller. Som sagt kan en rekyl også komme når som helst.


Hvor lenge en slik nedtur varer er det ingen som vet. Jo raskere det faller, jo kortere blir den som regel. Og markedet ligger ofte i forkant. Når nyhetene er som verst, så skal børsen også snu oppover igjen. Vi må huske på at det er overoptimismse som er vår største fiende når det kommer til investeringer.


Even drøfter våre tanker i vedlagte video.