Spør Investeringssjefene LIVE - mai 2025
- EKP
- for 1 døgn siden
- 4 min lesing
Har du noen gang lurt på hva som skjer i markedene akkurat nå, eller hvordan du kan ta smartere investeringsbeslutninger? Få svar direkte fra folkene bak SAM & NOON Invest.
Vi har arrangert et møte med:
De siste markedsoppdateringene og trendene•
Tema; Investeringsstrategi gjennom gjeldende endringer i verdensøkonomien.
Diskusjon og svar på spørsmål
Oppsummering:
Hovedmarkedstemaet som ble diskutert var handelskrigen, spesielt de høye tollsatsene innført av USA mot forskjellige land, særlig Kina. Disse tollsatsene var opprinnelig svært høye, beskrevet som å være nær en embargo. Imidlertid har mange av disse tollsatsene siden blitt reversert eller utsatt, eller redusert til vesentlig lavere nivåer (f.eks. 10 % eller 30 % sammenlignet med potensielt 130 %).
Markedet reagerte på de opprinnelige tollsatsene med sjokk og panikk i april, men har siden hentet inn nesten hele fallet og kanskje til og med passert tidligere nivåer noen steder. Resesjonsfrykten har også avtatt betydelig gjennom april og begynnelsen av mai. Markedet ser ut til å ha vent seg til tanken om at noen tollsatser vil bestå, men på mye lavere nivåer enn opprinnelig fryktet. Høye renter gjør det vanskeligere å finansiere gjeld, og tollsatser ble sett på som en forverring av dette problemet. Markedets reaksjon, inkludert et innledende fall på 20 % i USA, har nå sett en gjeninnhenting til break-even for året i USA, selv om det fortsatt er under februar-toppen. Oslo Børs (Norge) og Europa har prestert mye bedre hittil i år. Verdensindeksen i lokal valuta er positiv, men i NOK er den ned 6-7 % på grunn av den styrkede kronen. Den norske Kronen har styrket seg nylig til tross for fallende oljepriser, noe som delvis kan tilskrives at Norge har høyere renter sammenlignet med Europa. Mens europeiske sentralbanker har senket rentene betydelig, og markedet forventer at den amerikanske sentralbanken vil kutte renter (noe som fører til lavere kortsiktige amerikanske renter), har lange amerikanske renter fortsatt å stige, noe som har trukket norske og europeiske lange renter litt opp.
Hovedspørsmålet som ble tatt opp var dagens markedssituasjon og hvordan investorer bør respondere, spesielt i et miljø som forventes å være turbulent, særlig under det nåværende politiske regimet i USA. Vertene understreket at det er helt umulig å spå fremtidige hendelser som kriger, pandemier, tollkrig eller full retrett på gårsdagens beslutninger.
Gitt denne uforutsigbarheten, er hovedbudskapet viktigheten av å ha en god investeringsstrategi skreddersydd til ens tidshorisont og mål. Et avgjørende element i denne strategien er diversifisering på tvers av forskjellige regioner, sektorer og typer selskaper. Dette bidrar til å redusere risiko fra uventede hendelser eller skiftende trender, med eksempler som Ukraina-krigens innvirkning på norske energiselskaper eller oppgangen og fallet av trender som ESG eller teknologiselskaper. Å eie litt av bredden viser seg å være veldig smart.
De advarte mot FOMO (Fear Of Missing Out)-effekten, der investorer fokuserer for mye på aktiva som har prestert bra nylig. En bedre tilnærming er å bygge diversifiserte porteføljer basert på de lange trendene, og unngå fristelsen til å time markedet basert på kortsiktig ytelse eller avisoverskrifter.
For øyeblikket anses verdensindeksen som litt dyrere historisk sett, primært drevet av høyt verdsatte amerikanske teknologiselskaper. Denne høye verdsettelsen i amerikansk teknologi gjør USA-eksponering relativt sårbar. Imidlertid er andre regioner som Norge, Europa, England, Emerging Markets og Kina priset ganske moderat til lavt. Vertene tror at markedet har større sjanse for å gå bra de neste 3-4 årene enn at det skal være dårlig. Markedssvingninger forventes imidlertid, og potensielle korreksjoner på 10-20 % bør ikke være et sjokk; investorer trenger heller en plan for disse svingningene.
Denne planen bør inkludere å ha likviditet tilgjengelig (enten cash, likvide renter eller kredittlinjer). Å ha likviditet gjør det mulig for investorer å kjøpe når markedet faller, da de aller beste dagene å kjøpe aksjer på er de aller verste dagene, der hvor det ser verst ut. Evnen til å være "iskald" og følge planen under nedturer er vanskelig, men avgjørende. Denne strategien passer best for investorer med en lang tidshorisont.
Til tross for potensiell turbulens, ble flere positive drivere for markedet fremhevet: den generelle politikken til den amerikanske administrasjonen som sannsynligvis vil føre til høyere aksjekurser, stimulerings tiltak i Kina, og betydelige planlagte investeringer i Europa, spesielt innen forsvar (som Tysklands historiske vedtak om å øke statsgjeld). Generelle økonomiske forhold i den vestlige verden anses som relativt gode. Når det gjelder porteføljejusteringer, har de redusert eksponeringen mot USA, delvis på grunn av den store indeksvekten og opplevde risikoer, inkludert valutarisiko. De har økt eksponeringen mot Asia og Emerging Markets bredere enn bare Kina, og økt fokus på Norge og Europa på grunn av potensielt bedre vekstutsikter. Deres investeringsstil favoriserer selskaper som tjener penger og betaler utbytte, sett på som robuste i det nåværende miljøet med inflasjon og renter.
Worst-case scenario ble ansett som en uforutsigbar "sort svane"-hendelse, noe man ikke vet om i dag. Eskalering av handelskrigen eller nye konflikter (som Taiwan) ble også nevnt som muligheter. Historisk sett kan brede aksjemarkeder falle med 50 %, og investorer bør ta høyde for dette, selv om det vanligvis er midlertidig. Slike store fall er mindre sannsynlige fra dagens moderate prisingsnivåer sammenlignet med perioder med høy prising. Det er mulig å tape alt på enkeltaksjer, men ikke typisk på brede indekser.
Til slutt oppfordret de lytterne til å kontakte dem for å diskutere deres individuelle investeringsstrategier, risikoprofiler og finansielle planlegging. De håper at de, med sin erfaring, kan gi fornuftige innspill til spørsmål om finansforvaltning. De takket for at lytterne fulgte med og ønsket alle en god 17. Mai.
Comments