Mens markedet har beveget seg mer enn normalt i det siste, så ser vi at grepene vi har gjort i indeksfond porteføljen har veldig god effekt.
Det overordnede temaet for finansmarkedene om dagen er inflasjon og renter. Dette har tatt såpass overhånd at fokuset på krigen i Ukraina er tilnærmet forsvunnet fra finansnyhetene.
Når det er sagt, så har selvsagt krigen i Ukraina fremdeles relevans. Det er fremdeles risiko for at krigen kan eskalere, men mer sannsynlig er det at krigen kan påvirke råvarepriser og global inflasjon i en lengre periode enn først antatt.
Så hva skal en gjøre da, om vi får vedvarende høyere inflasjon?
Selv om inflasjon definitivt skaper mer utfordrende investeringsklima, så er alternativet sannsynligvis verre. Mens penger på bok blir effektivt "spist opp" av inflasjon, så vil selskaper ha muligheten til å justere prisene sine til fremdeles å kunne tjene penger. Så finansielt vil sannsynligvis aksjemarkedet være den beste plassen å ha sparemidler i et inflasjonsregime. Men, det er desto viktigere å eie de "rette" aksjene.
Populære vekstselskaper, som ikke tjener penger før en gang i fremtiden, vil sannsynligvis falle en del i kurs da rentenivået har en sterk påvirkning på verdsettelsen av disse selskapene. I motsatt ende av skalaen er de "kjedelige" selskapene som tjener mye penger i dag, og som gjerne betaler utbytte. De sistnevnte selskapene har en tendens til å klare seg bra selv om rentene stiger - om en ikke har for mye gjeld selvsagt.
Så disse grepene som oljefondet hadde gjort, i forkant av denne markedsuroen, er vi stolte av å kunne si er langt på vei de samme som vi har gjort. Med å vekte renteeksponeringen over mot korte renter og aksjeeksponering mer mot Norge, Europa og indekser som ikke alle er markedsvektet, så har vi klart oss vesentlig bedre gjennom denne uroen enn markedet for øvrig. Vår strategi om ikke å sikre valuta mot aksjeinvesteringer har også vist seg å være en meget god "støt-demper" for de største fallene i internasjonale aksjer. Hør meri vedlagte opptak av webinaret:
Comentários